Forsiden
Søgning
Seneste: Crypto

Cryptovaluta - Hvad er det?


Vis alle
2017-01-01 15:00English version

Cryptovaluta - Hvad er det?Der er nok ingen tvivl om, at mange ved hvad blandt andet Bitcoin er. Det fik et kæmpe boost i 2017, hvor den steg til et ret højt niveau, og der begyndte at være medieovervågning på den slags crypto valuta, som det hedder.

Men Bitcoin er langt fra den eneste valuta, når vi snakker cryptovaluta. Der findes flere tusinde forskellige valutaer, som bygger på forskellige teknologier.

I bund og grund, er princippet det samme som med Bitcoin, nemlig, at man kan være sin egen bank, og man styrer sine egne penge 100%

Hvad man kan bruge cryptovaluta til?

Cryptovaluta kan bruges til mange ting, men de fleste bruger det faktisk til spekulation. Mange elsker ideen om en fri verden, hvor man har sine egne penge, og man er sin egen bank. Det kan være lidt svært, at sætte sig ind i, hvis man ikke har den tekniske vide og interesse i at være uafhængig.

Cryptovaluta kan også være bundet til forskellige formål. Det kan blandt andet være et firma, som vil bruge deres egen valuta til for eksempel, at sælge dig rejser til udlandet, eller sælge dig benzin på tankstationen. Så kan du udelukkende købe deres tjeneste med deres valuta.

Hvad skal man være opmærksom på?

Begynder du, at spekulere i cryptovaluta, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Du skal blandt andet have alle antenner ude når det gælder svindel, og altid  være opmærksom.

Cryptovaluta er desværre også en verden, hvor der foregår meget svindel. Også meget godt for teknologien og fremtiden, men indrømmet, også meget svindel.

Du bør aldrig satse mere i cryptovaluta, end du kan tåle at tabe. Med mindre du vil gøre det til et fuldtids job, at handle og styre dine penge (Hvilket mange også gør) så bør du aldrig satse flere penge, end du kan tåle at tabe. Husk, der foregår meget svinde i denne verden.

Du bør altid sætte dig grundigt ind i tingene. Der findes mange sider man kan læse om cryptovaluta på, og alle cryptovaluta har en tilhørende hjemmeside, hvor du kan læse om valutaens formål og hvilke retningslinjer der er sat for den givne valuta.

Hvordan får man fat i cryptovaluta?

Hvis du beslutter dig for, at få fat i cryptovaluta, så kan det faktisk gøres ret nemt. Du skal som det første downloade en såkaldt wallet, eller tilmelde dig en såkaldt børs (exchange i daglig tale) for, at have et sted at gøre af dine penge. Det anbefales dog aldrig, at have alle sine penge på børsen, da den kan blive hacket (husk det med svindel) eller lukke ned uden varsel.

Til at starte med, vil man typisk handle sig frem til Bitcoin, som stadig er den førende cryptovaluta der findes. Det kan gøre på forskellige sider som dem jeg lister herunder.

Det er bare to af de mest kendte opstarts steder man kan købe Bitcoin eller andre af de store valutaer. Man betaler simpelthen med sit kreditkort, og får så sine cryptovaluta på en pung. Enten på sin egen pung (wallet i daglig tale), eller på den pung man nu er tildelt i forbindelse med sin indbetaling.

Alle cryptovaluta har sin egen pung, så man kan have sine penge privat. Mange af dem understøtter også mobile enheder, så man altid kan have sin pung med sig. Det er lidt lige som mobilepay eller netbank.

Hvad kan man med sin cryptovaluta?

Primært bruger de fleste deres cryptovaluta til, at handle med, og få til at yngle. Se det lidt som om, du er blevet din egen børsmægler. Man kan tilmelde sig den exchange man nu kunne tænke sig, og begynde at handle frem og tilbage med sine penge. Det er nemt og bekvemt, og man kan altid trække sig ud, da man jo er herre over sine egne penge. Her er en lille liste over forskellige populære børser, som man kan handle på. Nogle kræver registrering, andre gør ikke.

 

Der er også som nævnt tidligere, forskellige services man kan købe med cryptovaluta, og forskellige webshops er sågar begyndt at understøtte cryptovaluta.

Er der andre måder at tjene cryptovaluta på?

Til sidst i denne artikel vil jeg runde andre måder at tjene cryptovaluta på, for det er der.

 

Mining / PoW (Proof of Work)

Den mest kendte måde at tjene cryptovaluta på, er ved hjælp af såkaldt mining. det er når man har et stykke hardware stående i arbejde for sig på nogle beregninger. Jeg vil ikke komme dybere ind på beregningerne, da det ikke er decideret relevant for, at mine.

Mining er dog ret bekosteligt i fobindelse med indkøb af hardware, om det er computere med kraftige grafikkort, eller om det er såkaldt ASIC mining, så koster det mange penge at komme i gang. Ikke nok med det, så kan det i skrivende stund slet ikke betale sig i danmark, at begynde at mine med hardware, da det koster for meget i strøm. Så med mindre du har gratis strøm, er det ikke den vej du skal så for, at tjene dine cryptovaluta.

der findes forskellige beregnere for, om det kan betale sig at mine, og det er super vigtigt, at man har de rigtige tal i beregneren. Specielt strømmen, og hvad man giver for den er vigtig. Bemærk, at beregnerne går ud fra du har optimeret din klient, så du har gjort den så økonomisk og effektiv som muligt.

Mange der undersøger mining, og gerne vil prøve det, starter ud med Nicehash. Nicehash er en super mulighed for, at komme i gang, og man kan hurtigt få en fornemmelse af, om det kan betale sig eller ej. Det vigtige er igen, at man indtaster de rette oplysninger i beregneren og i deres klient. Klienten er snedig, og skifter selv til den PoW algoritme der bedst kan betale sig for dit hardware. Man kan også sætte klienten til, at stoppe med at mine, når det ikke kan betale sig. På den måde sparer man på elregningen og får højere indtjening i længden. Men som sagt. gør benarbejdt grundigt, inden du bare går i gang med at mine, da det hurtigt kan blive dyrt i el omkostninger.

Læs mere og PoW her:
https://www.investopedia.com/terms/p/proof-work.asp

 

Lagerplads / PoC (Proof og Capacity)

En anden måde at tjene cryptovaluta på, er med harddiskplads. Det er såkaldt PoC mining, og bygger på harddisk plads, som man så bruger til forskellige ting. Der findes forskellige måder at tjene cryptovaluta på med harddiske, og der er endnu flere projekter på vej.

Fordelen ved PoC er, at det ikke bruger lige så meget strøm, som PoW gør. Så det er lidt mere håndgribeligt at holde kørende, end PoW. Dog er det langt fra billigt, at starte op, da man skal have ret stor kapacitet at starte op med, og i skrivende stund vil jeg ikke tro det kan betale sig at starte med under 100TB kapacitet dedikeret til PoC mining.

Læs mere om PoC her:
https://burstwiki.org/wiki/Proof_of_Capacity

 

Forrentning / PoS (Proof of Stake)

Den måde man nemmest og uden hardware kan tjene cryptovaluta på, er med såkaldt staking. Der findes to forskellige former for staking, nemlig wallet staking, og masternoder.

Staking er en form for forrentning af dine penge. Så længe du har penge på din wallet, kan du tjene renter af dem. Det er selvfølgelig ikke det der teknisk sker, men det er den nemmeste måde at forklare det på.

Forskellen imellem staking og masternoder er, at med staking forrenter du de penge du har i din pung, så længe din computer er tændt, og din pung er åben på computeren. Det er nemt og problemfrit, hvis du i forvejen har en lille computer der står og kører hele dagen, måske et mediacenter eller noget i den stil. Så kan den faktisk stå og tjene penge imens den kører, uden den belaster mere end den plejer. Her er en liste over nogle af de valutaer man kan køre PoS med.

Masternoder er en smule mere kompliceret, for der låser du faktisk dine penge fast, så du ikke længere kan bruge dem. Der kræves et bestemt beløb, som man låser fast, og det kræver man kører en form for server. Men når det så først er lavet, og det hele kører, tjener du flere penge, end hvis du bare havde pengene i din pung. dog kræver det så ikke, at det er din egen computer der kører, da der kan købes billige servere på nettet til den slags. Herunder er et link til masternode lister.

Man skal også gøre op med sig selv, om man vil køre sin egen server fuldt ud, eller om man vil dele den med andre. Det kan nogen gange være en fordel at dele, og andre gange være en fordel at køre sit eget selv. Herunder er en liste med masternode services.

Læs mere om PoS på wikipedia her:
https://en.wikipedia.org/wiki/Proof-of-stake

Kategorier
Anmeldelser
Nyheder
Eksterne
Events
Livsstil
Baggrund
Info
Guides
Crypto
3D-Print

Andre

HwT: Astro A50 Wireless headset


HwT: Asus ROG STRIX GO 2.4 Headset


HwT: Endgame Gear XMOne Mus


HwT: Logitech G604 Lightspeed


HwT: Roccat Vulcan 121 AIMO


HwT: Rocat Kain 120 AIMO Gaming Mus


HwT: Havit Gamenote HV-KB395L


Tweak: DeepCool Assassin III Køler


HwT: COUGAR Attila In-Ear Headset


HwT: Corsair Nightsword RGB Mus